Tekening van Moos met kookgerei

Heden, 12 februari, van het jaar 1 nZ.V., delen wij, het NWC, een nieuwe bijdrage van en voor de overlevenden.

Deze keer horen we van Moos. Zij gaat ons vertellen welk kookgerei je minimaal nodig hebt om een beetje behoorlijk eten te kunnen bereiden.
Moos houdt van lekker eten en heeft jarenlang een cateringbedrijf gehad. Ze weet dus veel over eten en koken.

Basiskookgerei

Dit is in het kort wat je nodig hebt. Wil je iets meer uitleg? Lees dan verder.

1. Baadpan
2. Kommen
3. Aardappelschilmes met kartels
4. Koksmes
5. Pollepel
6. Spatel
7. Snijblok

Braadpan

Tekening van een gietijzeren braadpan

Als het moet kun je in 1 pan een maaltijd koken.
Natuurlijk eenpansgerechten, maar je kunt ook eerst die ingrediënten koken die wel even kunnen (of moeten) staan en dan de rest. Bijvoorbeeld eerst de aardappels koken, dan de groenten en dan als laatste de jus. Een pan met deksel is veelzijdig. Je kunt er in bakken, koken, sudderen en stoven.
Een gietijzeren braadpan kun je bovendien ook nog in een oven zetten of boven een open vuur hangen.

Zo kun je ook onderweg koken of bijvoorbeeld brood bakken.
Hij is wel wat zwaar, maar daar krijg je ook wat voor.
Naast zijn veelzijdigheid gaat hij ook heel lang mee. Bij gedegen onderhoud wel 100 jaar!
Let wel op. Een gietijzeren pan kan niet in de magnetron gebruikt worden.

Kommen

Tekening van emaille kommen

Om eten te bewaren, afval in te doen en ingrediënten voor te bereiden voor ze in de pan gaan, is het handig om een paar bakken te hebben.
Emaille bakken zijn licht en gaan lang mee. Er zijn ook bakken met een deksel, zodat je de vliegen en zuurstof van je eten kunt houden. Ze stapelen ook lekker makkelijk en nemen dus weinig ruimte in.

Messen

Tekening van een koksmes en een aardappelschilmesje

Om je eten te schillen is een klein mesje, bijvoorbeeld een aardappelschilmes, onontbeerlijk.
Een mes met een kartelrandje is bovendien handig voor het snijden van bijvoorbeeld brood.

Een koksmes gebruik je voor het snijden, pletten en hakselen van je ingrediënten.

Pollepel & Spatel

Tekening van een houten pollepel en spatel

Om je eten te kunnen roeren, omkeren en scheppen heb je een pollepel en een spatel nodig. Hout is hier een goede keuze, want gaat lang mee en beschadigt je pannen niet.

Snijblok

Tekening van houten snijplank

Tenslotte heb je nog een flink houten snijblok nodig.
Een snijblok biedt een veilig werkoppervlak voor je eten.
Plastic snijblokken kunnen plastic deeltjes afgeven die in je eten gaan zitten.
Hout is hygiënischer. Ook wordt je mes minder snel bot. En een houten snijblok kan eventueel bijgeschuurd worden.

Onderhoud

Tekening van een onderhoudsbord met olijfolie, zout en een aanzetstaal

Gietijzeren pannen moet je na elk gebruik even invetten met olie. Ook moet je ze niet schoonmaken met afwasmiddel, maar met een beetje warm water met zout. En geen schuursponsje gebruiken.

Ook je houten snijblok kun je beter met water en zout schoonmaken.

Messen moet je bij dagelijks gebruik elke 2 maanden even bijslijpen met een aanzetstaal.
Daarnaast moeten ze 2 keer per jaar geslepen worden.

Dankwoord

Wij bedanken Moos voor haar bijdrage.
Wij vonden haar informatie zeer nuttig en interessant.

Wat vond jij? Ben je het met haar eens? Of heb jij een andere mening? Heb jij nog aanvullende tips?
Laat hieronder een berichtje achter en maak ons allemaal wijzer!

Steun de Wederopbouw!

Wil jij ook jouw ervaring overbrengen aan de overlevenden?
Neem dan contact met ons op via het contactformulier of door een berichtje te sturen naar:

kattebel[apestaartje]4tbom.nl

Naast het verschaffen van informatie kun je de wederopbouw ook ondersteunen door bij te dragen aan onze fondsen. In ons winkeltje verkopen wij allemaal leuke en handige downloads. Neem eens een kijkje. Wie weet zit er iets van je gading bij!

Houdt onze communicatiekanalen in de gaten om op de hoogte te blijven.
Deel deze kennis met zoveel mogelijk overlevenden!

Tot zover het Nederlantis Wederopbouwcoöperatief.

Einde bericht.

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

  1. Leuke bijdrage.
    “Ik hou van koken, hoop dat ik het overleef :)”

    Om eten lang te bewaren, inmaken, of om pickles te kunnen maken zijn glazen (weck)potjes heel handig om te hebben en horen bij mij thuis als aanvulling op het basiskookgerei.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *